2013. március 24., vasárnap

CSUPA SZILVÁS KALÁCS

Egy kalács szilvaimádóknak :-) 
Mivel én is táborotokba tartozom, és kedvencem a kelt tészta most egy fonott, szilvás koszorút készítettem.
Húsvétra is kiváló változatos kalács.

Szilvával, szilvalekvárral, és aszalt szilvával.


Mindenből egy kicsit, de semmiből sem túl sokat.



Nem tudom lehet-e ezt a variációt még fokozni, de nem hiszem.
A tejszín, tej keveréke és a gyümölcs nagyon nyerő, szaftos, és még másnap is finom puha.

De veszélyes :-) mert egy fél kalácsot meg tudnék enni egyszerre, és akkor rohanhatok azonnal a step padra :-))))



Tészta
6oo g liszt
8o g cukor
1 vaníliás cukor
1 pici só
7o  g puha vaj 
1 friss élesztő (kb. 4g)
1 bio citrom héja 
1 dl tejszín 
kb. 1,5 dl tej
1 tojás
1 tojás sárgája

Töltelék
2oo g mirelit szilva
3 evőkanál cukor 
1 vaníliás cukor
6-8 szem aszalt szilva
3 evőkanál szilvalekvár
1 citrom leve
5 babapiskóta morzsára törve

TETEJE: kb. 5o g hántolt reszelt mandula



Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben 1 evőkanál cukorral futassuk fel. A tészta további összetevőiből gyúrjunk hólyagos egynemű kelt tésztát. De most ne túl lágyat, úgy jobban formatartó majd a csavart forma.
Hagyjuk kelni legalább 7o-8o percig.


Készítsük el a szilvás tölteléket, a szilvákat engedjük ki, csöpögtessük le alaposan, keverjük össze a cukorral, citrommal, lekvárral, és az apróra vágott  aszalt szilvával, majd a babapiskótamorzsával, és hagyjuk kicsit állni, hogy a morzsa megszívja magát a szilvák levével.

A megkelt tésztát osszuk kb. 2 egyenlő részre, és nyújtsuk ki őket legalább két 4o cm hosszú téglalapra. Töltsük meg egyenként a töltelékkel, csavarjuk fel. 



A 2 részből sodorjuk össze óvatosan zsinórszerűen a kalácsot, majd tekerjük koszorú formában egy 28-cm -es  tortaformába, hogy sütés közben is jobban tartsa a formáját. 

Kenjük le a tetejét 1 felverrt tojással, szórjuk meg hántolt mandulával.




Ha még biztosabbra akarunk menni, a koszorú közepébe is tehetünk egy kisebb kerek hőálló kerek edényt, vízzel, vagy alulfóliával bevont papírhengert. 


Sütési idő : kb. 16o fokon 45 perc. 

Gőzben süssük: tegyünk egy vízálló edénybe vizet a sütőbe. 





2 megjegyzés:

Ms. Piggy írta...

Ez nagyon bejött nekünk, fincsi Volt,
Köszi

szanten írta...

örülök :) én sem utoljára csináltam az biztos. Igazán az a jó, hogy bármilyen gyümivel töltve finom. Így változatos is.