2013. március 3., vasárnap

Francia étcsokis briós

Ha briósra gondolunk mindenkinek a kicsi kerek péksütik jutnak az eszükbe, pedig a briós tésztája kalács formájában ugyanolyan finom, és kevésbé macerás az elkészítése.
Ha megtöltjük csokival még egy fokkal fokozhatjuk az élvezeteket :-)
Egyáltalán nem túl édes, igazán finom reggeli egy pohár tejjel, vagy kakaóval.
Én a hétvégén másodjára sütöttem meg ezt a kalácsot, de egy biztos húsvétkor ismét találkozunk a reggeliző asztalnál :)

Hozzávalók

600 g liszt
2 -2,5 dl tej
4 dkg friss élesztő
80 g vaj
75 g cukor
1 vaníliás cukor
pici só
1 db tojás
1 db tojás sárgája
1 bio citrom alaposan megmosott lereszelt héja

5o g olvasztott vaj a tészta megkenéséhez
150 g étcsokoládé vagy csokireszelék
1 dl habtejszín

Elkészítés


Ha táblás csokit használunk, reszeljünk le 1oo g-ot, és 5o g-ot vágjuk fel kisebb darabokra a csoki szószhoz.

Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral futassuk fel, adjuk a tészta többi összetevőhez, és gyúrjunk hólyagos egynemű tésztát.
Hagyjuk meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelni.

Ha megkelt  óvatosan nyújtsuk ki kb.ujjnyi vastagra.
Kenjük meg olvasztott vajjal.
Szórjuk meg a reszelt csokival.






Tekerjuk fel a rövidebb oldalával.

Tegyük király sütő formába és kelesszük ismét 2o percig letakarva.
Sütés előtt a kalács tetejét szúrkáljuk meg villával, kenjük le egy tojás sárgájával.

A sütőbe a sütéshez tegyünk vízzel teli hőálló edényt, és gőzben süssük meg a kalácsot aranybarnára.

Sütési idő és hőfok: kb. 45- 5o perc, 18o fokon, légkeveréssel 15o-16o fokon.

A sütési idő elég hosszó, így ha nem légkeveréses a sütőnk fedjük le a tésztát egy sütőpapírral ha  túlzottan barnulna a teteje.


Az 5o g darabolt csokit és a tejszínt gőz fölött olvasszuk össze, míg krémes csokiszószt kapunk, majd kenjük a kalács tetejére.

Nincsenek megjegyzések: