2013. március 22., péntek

Mini túrókuglóf málnaszósszal

Egy újabb fitt nyalánkság a csinos vonalakért :-) 



Egy könnyű, friss, túrós-citromos felfújt mini kuglófformában, sok túróval, némi cukorral, kevés liszttel. 

A málnaszósz cukor helyett csak édesítővel ízesített. 

Elkészítéshez termöszetesen használhatunk eredeti kerek kicsi szufléformákat, vagy vastag falú csészéket is.




Túrókuglóf recept 

6 db 1o cm-es mini kuglóformához vagy kerek szuflé formához

5o g puha vaj
3o g porcukor
3  tojás 
25o g túró
5o g liszt
2 evőkanál gríz
1 bio citrom héja
1 csomag vaníliás pudingpor 
2 csomag bourbon vaníliás cukor

A tojásokat válasszuk szét.
A vajat a porcukorral keverjük jó krémesre, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a túrót, a pudingport, grízt, majd a  lisztet, és citromhéjat.
A 3 tojás fehérjét a vaníliás cukorral és pici sóval verjük habbá, és adjuk kétszerre óvatosan a masszához, majd az egészet osszuk el kivajazott cukorral meghintett formákba. Mindig csak kb. a formák 2/3-ig.
Ha időnk engedi tegyük 2 órahosszára a hűtőbe, ha nem, süthetjük azonnal .

FONTOS
Sütés: kb. 2o perc - 18o fokon
Ha ki lehet kapcsolni a sütőtöknél -akkor légkeverés nélkül süssétek, normál alul-felül sütéssel , úgy nem szárad ki annyira a teteje, és belül is jól átsül.
Érdemes gőzben sütni, tehát egy vízálló edényben még vizet is állítani a sütő aljára.


Málnaszószhoz

15o g fagyasztott málna
1 evőkanál étkezési keményítő
ízlés szerint folyékony édesítő vagy cukor

A málnát 2 evőkanál vízzel főzzük fel, az étkezési keményítőt keverjük el csomómentesre kevés hideg vízzel, majd sűrítsük be vele picit a málnát.
A kész szószt egy szűrőn nyomkodjuk át, hogy visszamaradjon a málna magva.
Hagyjuk kicsit kihűlni, és ízesítsük édesítővel, vagy aki nem szereti cukorral.


Tippek: 
Még finomabb a felfújt ha a tésztájába is teszünk pár szem gyümölcsöt málnát, meggy stb, és azzal együtt sütjük.

Aki kevésbé ügyel a kalóriákra fogyassza a szuflét a málnaszósz mellett még egy gömb vaníliafagylalttal :-)


Nincsenek megjegyzések: